RHYE, de soundtrack van al uw dagdromen

rhye-blood

Rhye, een band die zich vijf jaar geleden moeiteloos tot koning van mijn muziekpaleis kroonde, brengt op 2 februari 2018 ein-dé-lijk een nieuw album uit. Vijf jaar nadat hun eerste album woman uitkwam, komt deze Deens/Canadese fusie die zijn thuisbasis nu in LA heeft, met nieuwe muziek gebundeld onder Blood. De afgelopen maanden deden ze nog een schepje bovenop onze verwachtingen door de pre-release van drie nummers, respectievelijk getiteld please, summer days en count to five. Net zoals op de eerste plaat krijgen we een zwart-wit foto van een kwetsbaar vrouwenlichaam te zien. Dit beeld illustreert perfect hoe de fragiel opgestelde band en breekbare stem van frontman Mike Milosh zich verenigen tot een ware zinnenprikkelende ervaring. Rhye laat ook met de nieuwe nummers geen enkel zintuig onberoerd. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen op een bepaald punt een band tegenkomt die een ultimatum stelt. Voor de ene werd de lat door Radiohead hoog gelegd, de ander kroont Michael Jackson dan weer tot muziekgod, maar één ding is zeker: elk nummer dat ik na Woman te horen kreeg, heeft steeds in Rhye’s schaduw geleefd.

Niet alleen hun songteksten, maar ook hun melodieën (in hoeverre ik daar de technische kant van ken) zijn meeslepend en pakkend. Ook deze laatste drie nummers schikken zich danig naar mijn verwachtingen.
Met deze nieuwe nummers bewandelen Milosh en zijn band kilometers boven de grond een koord dat strak gespannen staat tussen twee tegenpolen. Aan de ene kant brengt hun muziek een gevoel van rust, een in stilte kunnen ontwaken terwijl de wereld buiten alleen maar doorraast, maar aan de andere kant wacht een elektrische spanning, die de nummers dynamisch en opzwepend maakt. ‘T is een trekken en duwen tussen vasthouden en loslaten, wankelen en vallen. We zien deze contradicties ook duidelijk terugkomen in de Lyrics van Summer days: 

“Summer days far away
Can I just make you stay?

You becoming part of me
Your body cold, softly
Come on, play with me
Your heart is filthy
Only the winter”

Het contrast tussen de warmte van de zomers en de koele winters beschrijft de onmogelijkheid van een ‘winterliefde’. In de zomer beminnen we zon die de wereld toedekt onder een warm deken van licht. Nooit eerder is iemand verliefd geworden op de witte kleur van de winterse lucht. Summer days bezingt de zomer alsof deze samen met zijn geliefde vertrokken is en al haar warmte met zich mee heeft genomen. Ook in count to five herkennen we de spanning waar ik het eerder over had. Twee geliefden die zich uitdagend om elkaar heen draaien tot ze zich in een onontwarbare knoop hebben genesteld, dat is waar dit nummer zich om bekommerd:

“Oh, no need to hold your head so low
Don’t let that devil get you down
The words I use are way too strong, unstable
Come on baby”

Ze bewijzen met deze nieuwe lading nummers de val van een ‘one hit wonder’ te omzeilen en houden moedig stand. Rhye dekt het bed met dons en linnen lakens en laat ons indommelen in zweverige melodieën die u vanaf de eerste noot niet meer los zullen laten. Op 25 maart komen ze hun nieuwe plaat live voorstellen in de Ancienne Belgique in Brussel en, geloof het of niet, u kan nog steeds een ticketje bemachtigen. Thank me later.

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/rhye/20537/

Groetjes,

Louise

Advertenties

One Reply to “RHYE, de soundtrack van al uw dagdromen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s